Cercul - reflectă întregul, completitudinea, totalitatea, unitatea, focalizarea, ciclicitatea, eternitatea, infinitatea, sinele, apartenenţa. Cercul poate fi asimilat cu cifra zero, simbolizând în acest caz potenţialul, embrionul. Are o valoare magică de protejare şi indică finalizarea procesului de individualizare a străduinţei către întregirea psihică şi autoperfecţionare.
Cercul cu sens pe care îl propunem are ca tematică un subiect des întâlnit în cabinet în cadrul ședințelor individuale – copilul interior și efortul constant de a fi un adult conștient. Am gândit grupul de terapie ca fiind sub forma unor întâlniri bilunare tematice prin intermediul cărora să oferim sens și direcție experiențelor avute.
S = sine
E = emoții
N = nou
S = schimbare
- Despre sine cu sens- labirintului sinelui/linia vieții
- Stările eului
- Copilul interior- integrarea lui
- Familia mea- istoria rădăcinilor mele
- Integrarea rădăcinilor
- Comoara mea
”Părintele” terapiei de grup- Irvin Yalom- argumentează faptul că terapia de grup este o formă de terapie eficientă și egală ca rezultate ca cea individuală. Învățarea și coeziunea grupului sunt factori importanți implicați în cadrul terapiei de grup. Membrii grupului învață privindu-se unul pe celălalt abordând problemele, ajută la experimentarea de noi comportamente care pot lansa o spirală a schimbării și adaptării.
Relaționarea interpersonală;
Experiența emoțională împărtășită;
Grupul ca microunivers social.
Universalitate: persoanele realizează că există alții care împărtășesc gânduri, sentimente și probleme similare.
Altruism: oamenii își pot îmbunătăți conceptul de sine asistând pe ceilalți.
Insuflarea speranței: a fi martori ai succesului altor membri ai grupului transmite idea că și ei pot urma o cale similară.
Transmiterea de informații: obținerea de cunoștințe și informații atât de la membrii grupului, cât și de la terapeut.
Recapitulare corectivă a experienței familiale primare: membrii pot beneficia de oportunitatea de a recrea în mod corespunzător dinamica familiei într-un mediu controlat.
Dezvoltarea tehnicilor de socializare: membrii învață modalități eficiente și adecvate de a interacționa cu ceilalți.
Imitarea comportamentul: se obține o nouă perspectivă și înțelegere prin observarea altor membri ai grupului.
Coeziune: membrii grupului experimentează sentimente de sprijin, încredere și apartenență unul față de celălalt.
Factori existențiali: Persoanele își dau seama că sunt responsabili pentru deciziile lor de viață.
Catharsis: eliberarea emoțională prin împărtășirea experienței personale atât din trecut, cât și din prezent.
Învățare interpersonală: obținerea unei înțelegeri a impactului lor interpersonal prin feedback-ul de la alți membri, astfel se crează un mediu de învățare reciproc.
Înțelegerea de sine: membrii înțeleg factorii ascunși care le influențează comportamentul și emoțiile.
Obiectivele includ îmbunătățiri comportamentale, dezvoltarea abilităților interpersonale și relaționale, psiho-educație, dezvoltarea abilităților de coping și identificarea strategiilor benefice de a gestiona situațiile dificile.
Deși alăturarea unui grup de străini poate părea intimidantă la început, terapia de grup oferă beneficii pe care terapia individuală nu le poate oferi.
- Grupurile pot acționa ca o rețea de sprijin și suport.
- Vorbirea regulată și ascultarea altora vă ajută, de asemenea, să vă puneți propriile probleme în perspectivă. Mulți oameni se confruntă cu dificultăți, dar puțini vorbesc deschis despre ele unor oameni pe care nu îi cunosc bine. Deseori, s-ar putea să simți că ești singurul care se luptă – dar nu ești. Poate fi o ușurare să îi auzi pe alții discutând prin ce trec și să realizezi că nu ești singur.
- Diversitatea este un alt beneficiu important al terapiei de grup. Oamenii au personalități, provin din medii diferite și privesc situațiile în moduri diferite. Văzând cum alți oameni abordează problemele și fac schimbări pozitive, poți descoperi o gamă întreagă de strategii pentru a te confrunta cu propriile preocupări.
Amănălăchioaie Andreea- Psiholog & Psihoterapeut integrativ, fondator Emovere, Ph.D. psihologie socială și pozitivă.
Sunt Andreea, psiholog și psihoterapeut. Profesez de mai mai bine de 5 ani, fiind în continuă schimbare, creștere și căutare de sine. Am fost alături de copii și familile lor și am învătat o multitudine de lucruri de la fiecare în parte. Ceea ce mă ghidează în practica mea este empatia, acceptarea, a ști să ofer și să primesc, a integra și ceea ce nu e plăcut, și a vedea lumina acolo unde pare întuneric.
Investiție: 75 lei
Durata: 1h 30
Întâlniri bilunare
Dimensiunea grupului: 5-10 persoane
© 2023 BlackMars. All Rights Reserved.